LOCOMOTIVE SI AUTOMOTOARE DIN ROMANIA SI BULGARIA / ЛОКОМОТИВИ В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

LOCOMOTIVE SI AUTOMOTOARE DIN ROMANIA SI BULGARIA / ЛОКОМОТИВИ В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ

AUTOLOCO: Catalog al locomotivelor , automotoarelor si statiilor de cale ferata din Romania / Албум Локомотиви - Румъния и България Locomotivele in miniatura apartin D-lui Sorin Oprisan http://soprisan.uv.ro/

AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS

In jos 
AutorMesaj
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

Reputatie : 63
Data de inscriere : 04/06/2010
Varsta : 52
Localizare : BUCURESTI

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Empty
MesajSubiect: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeMier 27 Oct 2010 - 10:58

EPISODUL 1

Totul a inceput din acest punct al Statiunii Techirghiol. Sfarsit de august. Orasul este scaldat in canicula. Turistii si localnicii stau in locuri cat mai racoroase , la camerele din hoteluri sau in locuintele din acest oras. Rar trece cate o masina. Totul pare pustiu.Vanzatoarele din magazinele deschise asteapta clientii care acestia intarzie sa apara. Cate un caine se zareste sub unele autoturisme, sau in unele tufisuri.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010259

Privim spre lacul sarat , si acesta pustiu, te transpune intr-o stare de melancolie, de delir . Nici o ambarcatiune, nici un vaporas, pasarela aceasta era candva un loc de atractie pentru turistii sositi aici. Ne gandim la anii din trecut, la perioada de glorie a statiunii, la vaporasele ce animau lacul, incercam sa visam la momentele din trecut care nu se mai pot intoarce!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P8030001

Toropeala si starea de moleseala produsa de canicula si de aerul inabusitor si irespirabil, ne trezeste din visarea, din amintirea anilor trecuti, si revenim cu picioarele pe pamant! Privim pasarela pe care acostau candva vaporasele, si ramanem cu un gust amar privind cateva ramasite din ceea ce a fost candva un loc de recreere pentru turistii aflati aici in Techirghiol! Plina de pescarusi, pasarela pare mai incarcata, insa nu se mai pot vedea decat cativa stalpi!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010245

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010246

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010244

Lasam in urma cu durere in suflet acest peisaj dezolant, aceste picioare pe care candva era suspendata pasarela si plecam .
-Ne spuneti si noua cum putem ajunge la gara? intrebam o femeie care parea a fi din oras!
-Sigur! Luati-o pe drumul asta si tineti-o tot inainte. In capat veti gasi gara!
-Multumim frumos! ii raspundem noi!

O adiere de vant ne imbarbateaza putin, si cu mai multa putere incercam sa sfidam arsita, parjolul si canicula care ne da o stare de oboseala si moleseala. Mergem pe drumul aratat de batranica, si mergem...si mergem! Unul dintre noi se pune pe marginea trotuarului.
-Nu mai pot sa merg! Hai sa o luam inapoi!
Cu greu il putem convinge sa se ridice si sa continuam calatoria. Nici un om! Nu aveam pe cine sa intrebam! Nimeni pe drum! Daca nu acesta era drumul? Batem la o poarta. Iese un domn de vreo 45 de ani.
-O luati inainte, la dreapta si iar dreapta, pe langa cimitir si acolo veti gasi cladirea garii langa un depozit de cherestea.
Mergem 10 minute, si gasim in sfarsit gara, dupa care ca prabusiti cadem pe iarba uscata langa desisul de balarii care acoperisera liniile.
-Mai avem apa?

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010260

SFARSITUL EPISODULUI 1

VA URMA!
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeJoi 28 Oct 2010 - 11:14

EPISODUL NR. 2

Dupa ce bem din apa luata de la Izvorul Sf. Pantelimon din Manastirea Techirghiol, si dupa cateva minute de odihna ne luam rolurile in serios toti 3 si incepem sa analizam mai intai cladirea garii.

Vedere din strada

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010261

Vedere dinspre linii

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010260

Si alte aspecte

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010262

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010266

Gara este locuita, departe de centrul statiunii, probabil ca in trecut existau autobuze care preluau calatorii , insa noi nu avem timp de gandit, si incepem sa cautam cele 3 linii, pe care le descoperim tare greu!

Una din linii se distinge mai bine. Poza este facuta spre Eforie

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010263

Si in sens invers

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010264

Celelalte insa.....

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010265

Le putem distinge foarte greu!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010268

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010269

SFARSITUL EPISODULUI 2

VA URMA
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeJoi 25 Noi 2010 - 23:23

EPISODUL 3

Dupa mai bine de 30 de minute, ne pregatim sa luam linia la pas. Lasam in urma gara cu parere de rau, parca am fi vrut sa o luam cu noi, si plecam.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010267

Dar nu se putea merge pe calea ferata din cauza balariilor care crescusera mai inalte decat noi! Asa ca am mers in stanga spre padurice. Acolo am gasit un drum de pamant de masina, pe care am mers o portiune mica din el. In departare se vedea Statiunea Eforie Nord. Ne oprim putin si facem o fotografie.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010270

Si pentru ca nu mai erau balarii pe linie, lasam paduricea si drumul de tara si o luam prin maracini si ciulini pana pe calea ferata. Acum ne simteam in largul nostru.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010272

Incepem sa verificam starea liniei. Este in stare foarte buna, insa nu a mai trecut demult vreun tren pe aici!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010271

Traverse din beton

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010273

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010274

Cate un arbusti mai astupa din cand in cand linia

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010275

Iar paduricea se afla paralel cu linia ferata, in stanga

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010276

SFARSITUL EPISODULUI 3

VA URMA
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeDum 5 Dec 2010 - 20:21

EPISODUL 4

In dreapta linia este mult mai sus, iar malul este consolidat,asa ca se poate trece fara probleme!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010277

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010279

Iarba acopera linia

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010278

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010280

In partea dreapta a liniei se poate observa Lacul Techirghiol

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010281

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010283

Starea liniei

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010282

Un drum de tara intretaie calea ferata

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010284

Si mergem mai departe

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010285

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010286

SAFRSITUL EPISODULUI 4

VA URMA
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeMar 14 Dec 2010 - 9:54

EPISODUL 5

Caldura mare!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010287

Insa pasiunea este si mai mare!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010288

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010289

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010290

O gramada de gunoi. Porcii sunt prezenti. Dar si unii caini de la o stana au navalit spre noi. Am avut insa pietre destule pe calea ferata!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010291

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010292

Trecem cu bine de acest obstacol. Niste geamuri sparte ne tine mai incordati si ne face mai atenti , pentru a calca cu grija

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010293

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010294

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010295

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010296

SFARSITUL EPISODULUI 5

VA URMA!!!
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeDum 26 Dec 2010 - 21:54

EPISODUL NR. 6

Am parcurs o bucata buna din aceasta sectie, sper ca ati observat ca au inceput sa apara traverse din lemn.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010297

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010298

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010299

Copacii de pe partea stanga infrumuseteaza peisajul

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010300

Dar imediat este innegrit de .... o ...locuinta ...lacustra! Very Happy (se vede mica in partea dreapta a pozei)

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010301

Mergem in continuare pe linie

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010302

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010303

-Asta ce o mai fi?
-Un castron!
-Pai ce cauta pe aici?
-Cred ca aia din fata cocioaba, cazemata, baraca sau ce-o mai fi, este locuita!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010304

Inainte de a privi baraca ...trebuie sa privim mormanul de gunoaie!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010305

Mai fac o poza la linie, in timp ce din cocioaba suntem intampinati de localnicii de aici, indienii talpa iute care ne taie calea:

-Nene da' si mie o tigara!
-Nu am ba ca nu fumez!
-Hai nenea!
-Tu nu pricepi romaneste?
-Ce faci aici nenea?
-Verific starea caii ferate!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010306

SFARSITUL EPISODULUI 6

VA MAI URMA!!!
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeJoi 6 Ian 2011 - 16:23

EPISODUL CU NUMARUL 7

Dintre toti tiganusii care tabarasera pe noi si nu mai scapam de ei, unul mi s-a parut mai rasarit. Cei doi frati cu care eram se departasera putin, eu insa eram luat la interogatoriu de acel tiganusi. Parea totusi simpatic! Si curios!
-Nenea, ala din mana ta e aparat de fotografiat?
-Da bai! ii spun!
-Nenea, si nu imi faci si mie o poza?
-Cum sa nu iti fac, dar treci pe calea ferata, ca si ea este ruginita, si tu esti negru. In felul asta va asortati!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010307

-Gata nenea?
-Gata! Dar ai iesit prea departat. Hai sa iti mai fac inca una dar cheama-i si pe ceilalti!

Ceilalti nu au vrut sa vina, asa ca am mai facut inca o poza.

-Uite, iti mai fac o poza, dar scoate si tu un zambet, ce stai asa incordat???Te vad astia la televizor si trebuie sa arati si tu mai frumos!!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010308

Tot incordat a stat, iar dupa ce i-am facut poza a doua mi-am continuat calatoria impreuna cu cei 2 frati ai mei

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010309

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010310

Ne-am apropiat destul de mult de Eforie

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010311

In partea stanga, se vedea M800

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010312

Boscheti si balarii pe linie

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010313

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010314

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010315

M800 s-a apropiat de noi, asa ca acum 800A mergea paralel cu M800

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010316

SFARSITUL EPISODULUI 7

VA ...URMA...
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeVin 18 Mar 2011 - 0:18

EPISODUL 8

De acum circulam paralel cu M800 pana in Gara Eforie Nord.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010317

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010318

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010320

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010321

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010322

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010323

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010324

Ne apropiem de soseaua care leaga Eforie de Techirghiol. Din ce in ce mai multa vegetatie pe linie

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010325

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010326

SFARSITUL EPISODULUI 8

VA URMA!
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeSam 23 Iul 2011 - 21:01

EPISODUL 9

Asa cum am precizat in unul din episoadele de mai sus, linia ferata de la Techirghiol circula paralel cu linia 800 cam vreo 300 m daca nu ma insel. Cu cat ne apropiem de gara, cu atat linia este mai mult acoperita de buruieni, balarii, alte tipuri de vegetatie salbatica si de ce nu, chiar de unii pomisori ce au crescut destul de mari nu numai pe marginea liniei, ci chiar in mijlocul ei. Peisajul salbatic te trimitea cu gandul in jungla ci nu la marginea unei statiuni estivale.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010662

In fata se intrezareste printre buruienile inalte un autocar. Semn ca suntem chiar langa drumul ce face legatura intre Eforie Nord si Techirghiol.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010663

Ajungem la sosea, pamantul a acoperit linia la marginea soselei , alt semn ca trenul nu a mai trecut de foarte mult timp!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010664

Un canton, si acesta parasit, te face sa iti pierzi speranta ca transportul feroviar va mai inflori vreodata!! Singura M800, este lucioasa si ma intreb pentru cat timp! Ne putem astepta la orice! La absolut orice!!!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010665

Dupa ce trecem soseaua, linia pana la Gara Eforie Nord , este acoperita cu orice fel de buruieni si arbusti care mai de care mai inalti ce face ca tristetea noastra sa devina si mai intensa! Sad

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010667

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010360

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010668

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010669

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010670

Dupa ce trecem de cativa arbusti, ne apar altii in fata. Printre ei putem deslusi cum linia 800 se fuzioneaza cu 800a, apar peroanele, semnalele electrice, si ne dam seama ca am ajuns in Gara Eforie Nord. Calatoria , una obositoare se incheiase, ajunsesem cu bine la destinatie, misiunea fusese bine indeplinita! Tolba cu fotografii din geanta ce o purtam era cel mai de pret lucru. Acolo se aflau toate pozele puse pe acest forum facute cu multa tristete, cu multa durere! Numai cei care nu sunt pasionati de trenuri cred ca ramaneau indiferenti vazand peisajul sumbru aflat pe toata sectia 800a! Simteam o bucurie ca reusisem sa parcurg aceasta sectie , o dorinta a mea de mai multi ani de zile, dar ...... tristetea invaluia si inabusea aceasta bucurie prin faptul ca soarta acestei linii ...este deja pecetluita!!!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010671

sfarsitul episodului 9

VA URMA!!!!
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL
ADMINISTRATOR FORUM
COSTACHE MIHAIL

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitimeMier 10 Aug 2011 - 14:36

SERIALUL   -   REPORTAJ  

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD    PAS CU PAS

EPISODUL NR. 10

Ajungem in Gara Eforie Nord. Pustie! Atat de pustie! Nici un om!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010344

Cu pasi marunti, ne indreptam spre cladirea garii.

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010342

Am trecut pe peronul 1 ca sa ne ducem la tasnitoare, si apoi sa ne odihnim pe scaunele aflate pe peron!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010345

Dupa ce am baut apa,primul lucru ce l-am facut, a fost acela de a ne aseza pe scaunele de pe peron. Oboseala isi cerea dreptul . Toti trei eram rupti! Ce e drept canicula de peste zi trecuse, dar in afara de faptul ca doream sa stam pe scaune, nu ne mai doream nimic altceva! Ba da! Inca ceva! Sa ne uitam la pozele facute in aceasta scurta expeditie! Fiind soare toata ziua, paream oarecum multumiti de calitatea fotografiilor dat fiind si faptul ca aparatul fiind mai putin performant, nu ne asteptam sa iasa mai bine de atat!

-Abia astept sa ajung acasa sa le postez pe forum! le spuneam eu fratilor mei!

Un tren se apropia de gara . Calatorii au traversat liniile trecand pe peronul  2 al garii.

Nu dupa mult timp, suieratul trenului a dat de inteles ca in curand va pleca din gara. In fata noastra , Lacul Techirghiol se vedea in toata maretia. Plin de lucirile soarelui , lacul prin valurile produse  de vant,scotea la iveala luminite pe directia soarelui, adevarate stelute, care nu te mai saturai privindu-le! Atat de stralucitoare erau, incat nu le puteam privi prea mult. Simteam cum ne orbeste! Pe malul celalalt, un far inalt, inalt, parca statea de straja nemiscat precum un soldat in garda! La megafon se anunta sosirea altui tren!

-Ce ziceti, sa mai stam in gara si sa facem poze la trenuri?
-Sigur ca da! Doar mai e destul pana se intuneca!

Nu ne mai venea sa plecam! Trenurile soseau foarte des, iar noi, le fotografiam de pe peronul 2

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010357

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010356

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010355

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010340

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010339

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010338

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010337

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010566

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010562

Ne asezam din nou pe scaunele de pe peronul garii. Imaginile dezolante de pe sectia 800a imi apareau in fata, fapt care ma mahnea foarte mult! ... Mii de culori,mii de  luminite, ma invadau, incat paream ca  merg undeva in spatiu, spre infinit!!!   ...  ...   ...   Suieratul unui tren m-a facut sa imi revin din amorteala in care eram cufundat. Dinspre Constanta, un tren special  , cu o locomotiva cu aburi intra in Gara Eforie Nord! Nu imi venea sa cred ce vad!!! Trenul opreste. O persoana imbracata foarte elegant se indrepta spre tren. Ma uit cu atentie la acea persoana! Din nou am ramas uluit! Nu era altcineva, decat D-l.  dr. Lupu, Ministrul Muncii si ocrotirilor sociale! Ma ridic de pe scaun, privesc trenul si observ ca era impodobit cu fel si fel de panglici si flori, care mai de care mai frumos colorate. Raman profund surprins, cand vad ca si gara era tot la fel de frumos impodobita!! Un suierat ascutit, si trenul pleaca din gara inapoi spre directia din care venise. Insa dupa cativa zeci de metri se opreste din nou, in apropiere de postul nr 1. Ma indrept si eu spre acel loc, ma ascund dupa cativa arbusti, cam in acest loc, din care se desprinde linia spre Techirghiol!

Raman mirat....cand vad ca in acest loc, din tren coborau numai ...personalitati!!! Printre ei am putut recunoaste cu usurinta pe D-l Radu Rosculet , Prefectul judetului, precum si pe Domnii Deputati, Vasile Sassu, Sandi Constantinescu si nu in ultimul rand, Horia Grigorescu. Tot in acea multime am recunoscut si pe domnii  Margarint Repezeanu si Radulescu Dobrogea, Inspector C.F.R. Pe acesta il cunosteam si ma cunostea si el.Mereu ma  intalneam cu dumnealui cand ma duceam la palat ca sa depun petitii. Stia ca sunt un pasionat al trenurilor, si nu de putine ori se oprea din lucru pentru a sta de vorba cu mine! D-l Ministru Lupu al muncii si al ocrotirilor sociale, a taiat o panglica, in acest fel inaugurandu-se linia ferata Eforie Nord - Techirghiol Sat.Un suierat, mult fum, si trenul o ia din nou din loc. Din mers ma prind si eu de o scara si ma sui in tren. Nu imi venea sa cred ce noroc am putut avea, ca sa fiu de fata la inaugurarea acestei linii! In tren veselie mare! Toti pareau fericiti, atat oficialitatile , cat si fruntasii care fusesera invitati in tren! Ma trezesc cu o mana pe umar:

-Ca de obicei, nelipsit de la orice eveniment feroviar!

Era D-l Inspector C.F.R. Radulescu Dobrogea, care m-a recunoscut imediat!

-Pai cum sa lipsesc de la un aveniment atat de important? ii spun! Si daca stiti dumneavoastra cat de mult ma bucur cand vad ca pe zi ce trece, transportul feroviar capata tot mai mult contur, se construiesc locomotive, se infiinteaza sectii de cai ferate, se fabrica vagoane, se construiesc gari!!!.... Pasiunea mea din ce in ce este tot mai puternica, si atat de bine imi pare ca se dezvolta transportul pe caile ferate! Stiti Domnule Inspector, ma gandesc cum va arata cefereul peste zeci si zeci de ani, prin anul 2000 sau de ce nu, 2010! Cred ca vor fi mai multe linii ferate decat sosele! Parca imi pare rau ca nu voi prinde si eu acele vremuri infloritoare!!! Trenuri moderne, vagoane mai mari, calatori mai multi!!!! va imaginati Domnule Inspector  ce vremuri vor prinde nepotii nostri???

D-l  Inspector Radulescu Dobrogea, ma privea fix, asculta atent ceea ce ii povesteam, insa parca o umbra de tristete il invaluia!!!! In acea zi l-am vazut putin trist, si ma miram de ce oare s-o fi intristat! Si tocmai astazi!

Trenul se apropia de Techirghiol. Priveam Lacul Techirghiol si imi placea atat de mult!!!  Plin de lucirile soarelui , lacul prin valurile produse  de vant,scotea la iveala luminite pe directia soarelui, adevarate stelute, care nu te mai saturai privindu-le! Atat de stralucitoare erau, incat nu le puteam privi prea mult. Simteam cum ne orbeste! Pe malul celalalt, un far inalt, inalt, parca statea de straja nemiscat precum un soldat in garda!

-Ai facut vreodata baie in Lacul Techirghiol? ma intreaba D-l Inspector!!!
-Cum sa nu! In fiecare vara vin si fac baie in acest lac. Si mai ales in mare! Este atat de placut! Mai ales cand sunt valuri!

De ce oare D-l Inspector a schimbat discutia despre trenuri? ma intrebam!

Si tocmai cand voiam sa il intreb, trenul soseste in Techirghiol. Zeci de localnici, in frunte cu Primarul Techirghiolului, D-l Panait Macri, ne-a intampinat cum se poate mai bine. Am gustat si eu putina paine si sare asa cum traditia impune acest aspect. Dupa ce se potolesc spiritele, D-l Primar Panait Macri a sustinut un mic discurs, in care a specificat printre altele ca ziua de astazi 27 august 1928 va ramane memorabila atat pentru locuitorii dar si pentru vizitatorii acestei statiuni prin acest eveniment fericit ce inseamna un pas inainte pe calea progresului. Dupa ce a terminat discursul, aplauze si zeci de urale au rasunat, simtind cu adevarat bucuria celor din jur!

Dupa acest discurs, D-l  Ministru Lupu incepe si el un discurs:

-Prin infiintarea acestei linii, istoria acestei localitati intra intr-o noua perioada de glorie si de implinire.

Si discursul continua, iar D-l Inspector Radulescu-Dobrogea fiind langa mine, imi iau inima in dinti si il intreb:

-Pot sa va intreb ceva?
-Sigur ca da! Orice!
-De ce v-ati intristat atunci cand va spuneam ca peste cateva zeci de ani de ex. prin 2010 transportul feroviar va avea atat succes incat trenurile vor fi principalele mijloace de transport?
-Vezi tu, ... imi raspunde domol D-l Inspector, vremurile se mai schimba uneori. Tu te bucuri ca prin anul 2010 cum ii spui tu, transportul pe calea ferata va fi mult mai infloritor decat acum! Insa nu stim ce ne rezerva viitorul! S-ar putea ca timpurile de atunci sa devina tulburi, si prin proasta conducere, in loc sa se construiasca gari, locomotive si vagoane , s-ar putea sa fie invers!
-Invers? Cum? il intreb mirat!
-In loc sa se construiasca gari, se vor demola. In loc sa se inaugureze noi linii... se vor inaugura ... sosele, iar transportul feroviar va fi sufocat!!!In loc sa se construiasca locomotive, ...vor fi taiate si acelea!! in loc sa se mareasca nr. de sectii, ele vor fi inchise! Vezi tu sectia aceasta? S-ar putea ca si aceasta prin anul 2010 sa fie inchisa! Nu sunt sigur ca se va intampla asa, dar daca la carma acestei tari nu sunt oameni capabili care sa tina in echilibru tara aceasta si mai ales transportul feroviar, tot  s-ar putea sa se prabuseasca! Sa se rupa echilibrul economic! Mai ales daca fiecare va incerca sa isi bage in buzunarele proprii si nu in al tarii tot avutul!
-Ma intristati de ceea ce imi spuneti! Sigur va fi asa?
-Posibil! Hai sa nu mai vorbim si sa il ascultam pe D-l Ministru al Muncii , Lupu! Vom continua dupa aceea discutia!!

In timp ce D-l Inspector s-a departat de mine, am ramas sa ascult cuvantarea D-lui Lupu:

-....... o statiune cu o asemenea eficacitate nu se gaseste in nici un colt al lumii!Dobrogea ocupa primul loc din toate provinciile romanesti datorita litoralului. Iar aceasta Statiune Techirghiol, prin faptul ca astazi 27 august 1928 a fost inaugurata linia ferata , este un pas important. De acum va avea acces pe calea ferata in toata lumea!! Stiti, se spune ca un oras fara gara si fara trenuri este un oras mort. Iar liniile ferate , acest sange al Romaniei, este o adevarata comoara de pret pe care va trebui sa o pastram cu sfintenie, sa nu fie taiata nici un metru din ea, sa nu fie lasata de izbeliste nici o gara......

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Deschidereeforie-techirghiolsat
foto: Claus

Din nou, simt o bataie pe umar.

-A venit D-l Inspector! Vai cat ma bucur! zic in gand!

-Ce facem, mai stam? Avem deja cateva ore! Si suntem obositi si nemancati!

-Asta nu e vocea  D-lui Inspector!! cuget eu!!

-Mai stam aici in gara pe scaune? Este tarziu!aud din nou!

Deschid ochii . Era intuneric. Langa mine, fratii mei , ma priveau nedumeriti!In departare, luna reflecta in Lacul Techirghiol. Luminile de pe peron  m-a facut sa vad ca nu sunt in Gara Techirghiol...ci in Gara Eforie Nord!

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS P1010160_01

Ce oare se intamplase cu mine? Dormisem? Nu stiu! Am visat? Nu stiu! M-am gandit ? Nu cred! Ceea ce stiu si a fost adevarat , ziua  de 27 august 1928 va ramane o zi istorica , pentru ca atunci s-a  taiat panglica si s-a inaugurat linia Eforie N - Techirghiol! Intamplarile relatate sunt oarecum adevarate, numai ca eu nu ma aflam printre acele marcante personalitati! Nu aveam cum!   Very Happy

Insa un lucru va rog pe voi pasionatii de trenuri! Daca pe 27 august 1928 s-a taiat panglica inaugurandu-se aceasta sectie, haideti sa ne strangem toti atunci cand se va dezmembra aceasta linie! Si in acelasi loc sa inauguram si noi dezmembrarea liniei care va fi aruncata la fier vechi cu o panglica deosebita, si in loc de fast si bucurie, sa privim neputinciosi cum linia, bucata cu bucata, va fi scoasa!!! Sad  Sad  Sad

TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS SIGLAMEA
COSTACHE MIHAIL

SFARSITUL EPISODULUI 10

S F A R S I T
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS   TECHIRGHIOL - EFORIE NORD PAS CU PAS Icon_minitime

Sus In jos

Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» ZALAU NORD (412)
» BISTRITA NORD (406)
» ROSIORI NORD ( 900, 907, 908, 909 )
» EFORIE NORD (800)
» CALARASI NORD (802)

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LOCOMOTIVE SI AUTOMOTOARE DIN ROMANIA SI BULGARIA / ЛОКОМОТИВИ В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ :: AUTOLOCO - DIVERSE :: SERIALE FEROVIARE-
Mergi direct la: